Ruutin harrastukset

Harrastukset - Ruuti 2008-2019

ESITTELY               TULOKSET               KASVU               KOIRANET

Agility päivitetty 3.10.14

AGILITY

Halusin bortsusta nopean ja haastavan agilitykoiran, sain mitä hain, varsinkin haastetta. Puuhasteltiin pentuna hieman pohjatyötä ja aloitettiin juoksukontaktejen opetus. Jaksoin treenata niitä aika pitkään, mutta kokemattomana kouluttajana ei niistä ainakaan sillä työllä tullut puomilla niin varmat, kosketus ei ollut täysin oikea ja olin kärsimätön. Jätettiin sitten A-este juoksu A:ksi ja puomille treenattiin pysähdyksiä, aluksi tästä johtuen Ruuti yritti varsinkin kisoissa juosta läpi. Keinulle opetin pamahduksesta lähtemisen. Keinulla on ollut kisoissa ja treeneissä ongelmana oikea tekniikka, välillä lähti liian aikaisin pois. Puomilla on treenattu kontaktille pysähtymistä vaikka lelu lentää tai hetsattuna.

Vuoden iässä, kun saimme tiedon lonkkakuvista, tuli se järkytyksenä ja luulin että meidän liitelyt oli siinä. Hain tietoa ja kyselin mielipiteitä asiantuntevilta ihmisiltä sekä muiden kokemuksia. He eivät tyrmänneetkään ajatusta niin päätimme jatkaa. Aluksi yritin mennä tosi varovaisesti, muttei kouluttajien mukaan ohjauksesta tullut mitään, oli tehtävä valinta että ohjaan heti kunnolla tai sitten en ollenkaan. Niin kauan kuin lonkat pysyy oireettomana tehdään järjen kanssa asioita, joita Ruuti rakastaa. Sekä huolehditaan tietenkin kaikista asioista, jotka edistää terveyttä (lämmittelyt, jäähdyttelyt, paino, lihaskunto..). Käytiin uusintakuvissa vuosi ekojen kuvausten jälkeen eikä mitään suurempia eroja löytynyt. Ollaan käyty säännöllisesti osteopaatilla, lähes kuukausittain aktiivikautena. Treenattu lihaksia takajalkoihin ja koordinaatiota. Ei myöskään hinkkaa korkeilla hypyillä vaikeita kulmia ja välillä tehdään matalillakin hypyillä.

Nuorempana Ruu oli aika keinuhullu, se saattoi mennä silmän välttäessä kävelemään keinua edes takaisin ja pentunakin joskus kerkesi karata ja pamauttaa keinun alas, miksi juuri sinne?! Rasmuksen keinukammon jälkeen säikäytti mut, se on aika kovapää eikä hätkähtänyt yhtään. Vanhemmuuttaan tapa on unohtunut. Opetin alussa irtoamisen liiankin hyvin ja niinhän Ruuti irtosi vaikka kentän toiseen päätyyn, toki ohjauskin saattoi tulla myöhässä. Rimat olivat alussa suurempi ongelma, ei malttanut pitää kaikkia ylhäällä ja tosi herkkä ohjaajan liikkeille. Ne paranivat pikku hiljaa ja kastraation jälkeen (02/13) päästiin ihan uudelle tasolle ja työskentely alkoi sujua! Itselle rimaongelma jäi pidemmäksi aikaa pääkoppaan, varoin hypyillä ohjaamasta ja sitten Ruu ei taas tiennyt ajoissa minne mennään ja rima tuli alas tai sitten ei. Ruutin kanssa on ollut myös haastavaa jättää sitä yksin tekemään tai jos et pidä katsekontaktia siihen tietyissä kohdissa niin helposti rimat tulee mukana. Tämäkin helpottui ajanmyötä. Hyvien kouluttajien avulla, ollaan päästy eteenpäin. Ruuti valittiin kahtena vuotena kesän AST:N nuorten koirien valmennustiimiin (ulkopuoliset kouluttajat).

Hylkyjä on kertynyt paljon kisoissa, osakseen siksi jos ohjasin huonosti, Ruuti ehti irrota ylimääräisen esteen (ohjaus myöhässä). Aika pitkään olin tarkkana lähdön kanssa. Videot vain paljastaa, että 2lk:ssa tuli tingittyä ja annettua lähteä seisaalteen. Samoin lähes joka treeni on tappelua lähdön kanssa, vähän parempaan suuntaan. Lähdössä parhaiten toimii lelupalkka satunnaisesti, avustajan tai itse heittämänä. Kisoissa lähdin pois radalta, jos ei pysähtynyt puomille, se kannatti viimeistään seuraavissa kisoissa.

1lk kaksi ekaa nollaa tuli Hyvinkään tekonurmipohjaisesta hallista, Ruuti vähän varoi pohjaa ja meni rauhallisemmin. Kolmatta odotettiin pari kk. 2lk nousuun vaadittiin 31 kisaa. 2-luokassa kisattiin useampi vuosi, lähes nolla per vuosi tahdilla. Eka 2lk nolla tuli nopeasti hyppäriltä Masalan ulkokisoista. Seuraava vuoden päästä Kirkkonummen hallista. Sitten kestikin melkein 1,5v ja vuoden vikoissa kisoissa Hyvinkäällä noustiin 3-luokkaan luokkavoitolla! Tätä ennen meillä oli kahdeksan 5vp rataa 2lk:sta! 2-luokassa startteja kertyi 97kpl. Tähän voi verrata, että Rasmuksella oli 16kpl startteja alla 3lk noustessaan.

Syksyllä 2013, kun kastraatiosta oli 2-vuotta Ruutilla alkoi uusissa ja tietyissä kisapaikoissa tippua useita rimoja. Kävimme talven aikana, myös Vapun hyppytekniikka kurssilla. Suurempaa ongelmaa ei siellä näkynyt paitsi etäisyyden arviointi oli välillä vaikeaa ja okseri ongelma meillä oli ollut jo jonkin aikaa. Jälkeenpäin muistelin ja näin videonkin, että Ruuti ennen hyppäsi sen hyvin. Keväällä 2014 saatiin tutulla kisapaikalla 3-luokasta 0-tulos! Se oli työvoitto ja todistus, että me pystytään tekemään puhdas kolmosluokan rata. :)

Kirjoittelin Vappu Alatalolle meidän ongelmista tietyissä paikoissa ja olin miettinyt pitääkö meidän vain siirtyä tekemään matalia rimoja ja jättämään kisaaminen vai onko asia korjattavissa. Sain vahvistusta, ettei se tuosta parempaan suuntaan muutu. Vastaus kuului: "Joillakin koirilla kastraation jälkeinen arastelu todennäköisesti liittyy testosteronin määrän vähenemiseen. Joillakin kastraatio vaikuttaa ja joillakin ei yhtään. Testosteroni vaikuttaa lihasmassan ja - voiman kertymiseen ja joissain tapauksissa luonteeseen. Testosteronin laskiessa kovuus vähenee ja pehmeys voimistuu, käytännössä rohkeus vähenee ja arastelu lisääntyy uskallusta vaativissa tilanteissa. " Hyppytekniikkaa eri alustoilla eri paikoissa. Treenata, kun Ruuti täynnä energiaa ja nostattaen. Mietin kuitenkin tilannetta ja vaikka viesti ei ollut niin tyrmäävä. Päätin, että loppuaika me tehdään mineillä ja kisaaminen jätetään tuohon kolmosluokan nollaan "huipulle". Treenasimme loppu kesän 2014 siis tuolla kaavalla mineillä, välillä mietin jaksanko ilman tavoitetta mennä treeneihin, mutta koira nauttii ja pysyy oma ohjaus suunnilleen kuosissa.




TOKO

Aloitimme treenit kotona pentuna ja ekalla kurssilla kävimme marraskuussa (5kk) 2008 UMN:n 6 kerran kurssilla Purinalla. Lisäksi olen kerännyt tokoporukkaa kasaan ja treenattu näin sekalaisella häiriöporukalla. Nykyisin on fb:ssä ryhmä (Uudenmaan tokotreenejä n. 400 jäsentä), josta kysellä treeniseuraa. Ollaan treenattu paljon eri koirakoiden kanssa ja enään se ei hätkäytä paljoa Ruutia. Uhmaiässä hajut ja motivaatio häiritsivät työskentelyä, sen yli päästiin ja sitä seurasi enemmän helposti ääntelevä koira. Kisatyöskentelyn kanssa on ollut hakemista oikeaan vireeseen, aluksi se sielläkin oli lahna ja voittajassa parissa ylivireessä.

Rasmuksen jälkeen tavoitteet oli aika korkealla. Haettiin alosta yksi 1-tulos, hieman huonolla kisatyöskentelyllä nuoren koiran kanssa. Haettiin koulari TK2, 6 avo kisaa ja joka toisesta 1-tulos. Voittajaluokassa kisattiin hakien kisakokemusta 15 kisaa, silloin oli ääntelyongelmaa ja kisamaisessa työskentelyssä. Toisesta kokeesta saatiin VOI1, tosi kivalla työskentelyllä! 7 kisaa meni ja kahdeksannesta tuli toinen VOI1. Taas 4 kisaa väliä ja viidennestä kolmas VOI1 ja TK3. Koe sisälti vähän ääntelyä, muttei liikaa 1-tulokseen. Voittajaluokan ensimmäinen kisa käytiin vuonna 2009 ja viimeinen 2013. Tässä välissä palattiin ihan alkeisiin ääntelyn kanssa ja mietin jo jääkö meidän tokot tähän. Sinnikäs työskentely palkittiin.

EVL:ssä tuli aluksi nollia kisoissa, kävin ennen Ruutin kanssa menoa kertaamassa Rampen kanssa muuttuneita sääntöjä. Ennen ensimmäistä EVL1 tulosta ehti kertyä 3*EVL0, 5*EVL3 ja 2*EVL2. Vuosi 2013 kisattiin ahkerammin kuin vähään aikaan. Kisatyöskentely on parantunut, ääntely vähentynyt ja haukkuminen myös. Tokovalion arvon tavoite häämöttää jo lähempänä! Kastrointi helpotti paljon tokoilua, onneksi päädyin operaatioon. Treenaus on niin paljon kivempaa!


RALLY-TOKO

Rally-tokoon tutustuttiin syksyllä 2013. Pyysin tutun pitämään AST:lle perehdytyksen lajin pariin. Se oli hyödyllinen ja pienellä treenillä korkkasin jo molempien (Ras ja Ruu) kanssa rally-tokokisat vuoden lopussa. Ruutilla on alokasluokasta ennen lajin virallistumista koulari RTK1 (ei virallinen), kisoista pistein ALO 96/100p (2013), ALO 96/100p (2013), ALO 98/100p & 3.sija (2014). Laji virallistuu 1.5.14 ja sen jälkeen mennään suoraan avoimeen luokkaan. Ruutilla on ollut kisoissa aina valjaat ja tarkoitus pitää ne lajissa. Pistevähennykset oli suurinosa ohjaajan mokasta tai Ruutin mokatessa 1 pisteen. Ruuti vaatii ohjaajalta enemmän, on vilkkaampi ja vähän häiriöherkempi kuin Ras. Sen kanssa radat on menty nopeammin läpi kuin Rasmuksen kanssa.



KOIRATANSSI

Koiratanssi tuli lajikirjoon siitä innostuttua kesällä 2014. Näin videon, jossa esitys oli sen verran yksinkertainen, että ajattelin semmoisen onnistuvan. Kun, aiemmin on nähnyt vain sm-tason esityksiä. Suurin kauhistus lajissa oli koreagrafia. Kuukauden treeniajalla ensimmäisiin kisoihin mentiin sitten freestyle luokkaan. Ruuti haukkui enemmän kuin treeneissä, itse jännitin, muistin ja vähän improvisoinkin ohjelmaa. Pisteitä kertyi 151,67p ja treenattavaa riittää vielä kunniamaininnan arvioiseen suoritukseen ja haukkuja pitäisi saada vähemmäks tai kokonaan pois. Tulen enemmän panostamaan Rasmukseen tässä lajissa. (kuvat yllä on kuvakopiot videosta)


PK-PUOLI

Pk-puolelta kiinnostivat lajeista jälki ja haku sekä viesti. Viestiin ei ollut siihen olisi löytynyt niin treenikaveria, niin se karsittiin pois. Lisäksi Ruutille olisi viestissä ollut vaikea vieraat koirat, jotka juoksevat maastossa. En ollut varma saadaanko paukkuja kuntoon, arkuus laukesi ilotusta säikähtäessä noin vuoden iässä. Yritettiin kesän ajan treenata paukkuja kuntoon, mutta vaikka välillä oli treenejä, joissa ei ammuttu niin Ruuti alkoi pelätä ja inhota kaikkia niitä paikkoja jo pelkästään. Siitä huolimatta treenattiin Tehdään ajankanssa ampumatreenejä ja jos ne tulevat kuntoon, sitten tottista. BH-kokeen Ruuti suoritti toisella kertaa hyväksytysti syksyllä 2009.

Aloitimme jälkitreeneillä, aluksi namiruutua ja jälkeä. Kesällä 2009 kaiken uuden innokkaana kokeilijana päätin opettaa jäljen takaperinketjuttamalla, jossa lähdetään liikkeelle keppien opetuksesta. Bongasin sen Canis-lehdestä. Harjoittelimme ensin keppiruutua, keppijälkiä ja pikkuhiljaa ne pitenivät. Ruutilla on kova vauhtijäljellä ja tarkkuutta saisi olla mielummin vauhtia enemmän. Etenimme pariin sataan metriin treeneissä. Laji eteminen riippuu niin ohjaajan innostuksesta, onneksi treenikaverien kanssa sitä tuli kesäisin tehtyä. Tehtiin Ruutin nuoruusvuodet näitä.

Haun aloitimme kesällä 2010, Ruuti pitää ihmisistä ja haukkuilmaisun opetus ei ollut äänekkäälle kaverille kovin vaikeaa. Ruuti edistyi nopeasti ja piti kovasti treeneistä. Haun myötä äänen käyttöä testataan hieman muuallakin, kuten puomin kontaktien tarjouksessa. :D Sekä mielellään palloa kuljetettaisiin kaikille muillekin lähistön ihmisille. Kahden kesän ajan treenattiin ja motivaatio meni, koska paukkuarkuus ei yhtään helpottanut treenillä. Päädyin keskittymään tokoon ja agilityyn. Esineruudun opetus jäi kesken ja tottiksessa osa liikkeistä. Vanhemmittaan paukkuarkuutta on laajennettu juniin (erityisesti vanhat) ja tietyt kovaäänisen pamauksen mopot pelottaa sekä ilotulitukset aina. Ukkoseen ei reagoi, harvemmin sitä ollut.


SHOW-PUOLI
Oikea kuva © Hanna Seppä

Pentuna Ruuti pääsi pyörähtämään muutamissa mätsäreissä. Niissä pääsi myös koirahäiriön keskelle. Satunnaisesti pyörähdetty, enemmänkin muiden painostuksesta, muuten itsellä ei ole kehäinnostusta kauheasti.

Pentunäyttelyissä pyörähdimme muutamissa saaden molemmissa tuloksen KP ja ROP-pentu. Ensimmäinen virallinen näyttely oli vaatimattomasti messarissa joulukuussa 08 junioriluokassa. Ruuti oli silloin 9kk ikäinen, kehitys oli kesken tuloksena H. Junnuista saimme lisäksi ERI:n ja EH:n sekä nuorissa EH:n. Avoimessa luokassa Ruutilla on vain erinomaisia ja yksi vara-serti. Hännän kanssa on saanut opetella juoksemista, että se pysyisi alhaalla. Tavoitteena on käydä muutamissa näyttelyissä vuoden aikana sekä jos joskus saisi sertejäkin, paitsi muotovalion arvoon tarvitsisi sen käyttötuloksen tai hyväksytyn luonnetestin. Näyttelyistä saatiin yksi Vara-Serti ja siihen ne jäikin, koska muotovalion arvoa ei paukkuarkaisena saada. Mahdollisiin toko ja agivalioihin riittävät tulokset oltiin jo hankittu.


MUUT

Doboon tutustuttiin viiden kerran ajan alkuvuodesta 2013. Palloharjoituksia on tehty harvemmin pähkinäpallolla ja tasapainotyynyllä etu- tai takapäätä. Tutustuttiin kahdesti paimentamiseen, ei syttynyt. Temppuja en opettanut Ruutille alkuksi, kuten Rasmukselle, uskoin niiden olevan hömpötystä, mutta opeteltiin niitä vanhempana ja tulen jatkossa opettamaan koordinaatiokykyä vahvistavia. Siinä tulee opeteltua koiran kouluttamista.